Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Υπηρεσία Μίας Στάσης. Ένα μπράβο και τρεις ερωτήσεις.

Recycled Paper Art Project

Δεν ξέρω αν τα μάθατε αλλά εις την Ελλάδα ξεκίνησε η Υπηρεσία Μίας Στάσης.

Άσχετο: Αυτο το Υπηρεσία Μίας Στάσης μου θυμίζει ολίγον στάσεις του σεξ. π.χ. Υπηρεσία Μίας Στάσης: Ιεραποστολικό, 50 ευρά.

Πάμε πάλι.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε ότι σε ένα σημείο πλέον θα χρειάζεται να πηγαίνουν οι επιχειρηματίες και μέσα σε μία ώρα θα μπορούν να ανοίγουν εταιρεία.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο σημείων επαφής για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και στην επόμενη φάση 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.
Με τον τρόπο αυτό, η ίδρυση, για παράδειγμα, μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ΕΠΕ, γίνεται:

  • σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ,
  • με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11,
  • σε μία μέρα αντί για 38

Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).

Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) αφορά Ανώνυμες Εταιρίες και Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.
(από το Υπουργείο)

Πρώτα από όλα να το πω το μπράβο. Να το πω και να το βροντοφωνάξω η γυναίκα, που για να ανοίξεις εταιρεία στις Ελλάδες έπρεπε να φτύσεις αίμα.

Επειδή όμως είμαι Ελληνίδα (και τη γκρίνια την έχουμε στο τσεπάκι) θα ήθελα να θέλω και τρεις ερωτήσεις. Δύο για το Υπουργείο και μία για σένα λατρεμένε μου αναγνώστη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ

Κανονικά η πιο εύκολη έναρξη θα έπρεπε να είναι αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Σε μέρες κρίσης όπου τα κεφάλαια και τα δάνεια σπανίζουν τί είναι πιο εύκολο; Να ξεκινήσεις ως ελεύθερος ή να ξεκινήσεις εταιρεία; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Διαβάζω ότι εξαιρούνται “Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν συνιστούν εταιρίες.” Τί λέτε ρε παιδιά; Εμ δεν συνιστούν εταιρείες, εμ περνάνε οι άνθρωποι τον Γολγοθά; Πλάκα με κάνεις; Αλλάξτε το νόμο καλέ!

(είναι pet hate αυτό το θέμα, βλέπε και παλαιότερη ανάρτηση: “Κάτι που χρειάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα“)

Αν θέλουμε να νιώσουμε ολίγον τους ελεύθερους επαγγελματίες νομίζω αρκεί να δούμε το βίντεο από την Ισπανία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Εγώ να την ανοίξω την επιχείρηση. Ξέρεις αγαπητό Υπουργείο πόσο κοστίζει (σε άπειρο χρήμα και σε χρόνο) να κλείσεις μία Ανώνυμη; Κοστίζει τόσα που αν τα είχες θα την κρατούσες ανοιχτή, δεν θα την έκλεινες. Πότε να περιμένουμε απλοποίηση και εκλογίκευση αυτής της διαδικασίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ

Αγαπητέ αναγνώστη. Θέλω να περάσεις μία βόλτα από το Google και να ψάξεις την πρώτη πρόταση την ανακοίνωσης. Αν γίνεται, δες τα αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα στα ΜΜΕ και τα διάφορα ενημερωτικά μπλόγκια. Ξανα έλα εδώ μια βόλτα και πες μου τί κατάλαβες.

—————
Ευχαριστίες στα καλά παιδιά που βοήθησαν όταν έψαχνα την ανακοίνωση: panamor, dpavlos, orestisf, geo_pap, opeiratis, panos_stef, PavlosBizimis

3 comments to Υπηρεσία Μίας Στάσης. Ένα μπράβο και τρεις ερωτήσεις.

  • Αυτή η δεύτερη ερώτηση είναι μεγάλο βάσανο. Ο πατέρας μου θέλει να κλείσει μια υγιή επιχείριση, να μπορέσει να πάρει σύνταξη επιτέλους και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Το κόστος είναι απαγορευτικό.

  • “Ως παράδειγμα, αναφέρω τη δραστική και άμεση αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και την επαγγελματική αδειοδότηση των φυσικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεων, που σκοπεύουμε να παρέχεται μέσω των ΚΕΠ, ακόμα και ηλεκτρονικά, διαδικτυακά.” http://www.primeminister.gov.gr/2011/04/15/5067

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>