Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ο “λαός”

Δε μπορώ να καταλάβω ποιος είναι αυτός; Εγώ; Εσύ; Η μάνα μου; Πολύ τον έχω ακούσει αυτό το “λαό” τελευταία και κάπως αναγούλα μου ‘ρχεται.

Κάνω μια εργασία για ένα μάθημα που είχα τη σοφή κρίση να επιλέξω φέτος, Παγκοσμιοποίηση & Μέσα. Το θέμα είναι κατα πόσο οι τεχνολογίες παγκόσμιας επικοινωνίας άλλαξαν τον τρόπο που καθορίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον χώρο/τόπο. Καλό θέμα. Ακαδημαϊκά δηλαδή έχει ζουμί η υπόθεση. Ψάχνω λοιπόν και η δύσμοιρη στο Δίκτυο μπας και πετύχω κανα άρθρο της προκοπής πέρα από τα 3000 βιβλία που έχω ήδη διασκορπίσει στο πάτωμα γύρω τριγύρω και όπου πατώ “παγκοσμιοποίηση”με κυνηγούν οι αριστεριστές – σαν κατάρα ένα πράμα. “Ο λαός” λέει και η “λαϊκή βούληση” και η “λαϊκή κινητοποίηση” και άλλες σάλτσες, μπούρδες και αναίσχυντα ψεύδη (και αυτή σημειώνω είναι η ακαδημαϊκή μου άποψη).
Πήγα και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ 2004 όπως πήγαν και κάτι έλληνες αριστεριστές και άνοιξαν μαγαζάκι με αφίσες περί “λαϊκής κινητοποίησης” και “όλοι στο λαϊκό συλλαλητήριο – πορεία στις 4 του Δεκέμβρη” και λοιπά.
Ήρθε και ένας άλλος blogger εδώ χάμου να μου πει ότι “αν οι συνθήκες επιβάλλουν παρόμοια αντίδραση ο λαός θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών”.

Και ερωτώ: Ποιος είναι αυτός ο “λαός”. Εγώ; Εσύ; Η μάνα μου; Η κυρία στο mpakouros; Μπας και εννοούμε το κόμμα; Μπας και εννοούμε το άλλο κόμμα; Κι αν δηλαδή δε θες να λέγεσαι ή να σε μετράνε εκεί ανάμεσα παύεις να είσαι “λαός” εσύ;

Πολύ τον ταλαιπωρήσαμε αυτόν τον “λαό”. Καιρός να βρούμε άλλο παραμύθι.

6 comments to Ο “λαός”

  • Anonymous

    Σοφία, διάβασα το post και πολύ εσυγχίσθην διότι εγώ ήξερα το ΄”Ένας είν’ ο Αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός” και μου χάλασες τη σούπα μου με προβληματισμούς και άλλα τέτοια διαννοουμενίστικα.

    Πάντως, μιας και σκεφτόμενη το πράμμα μούρθε ο κόσμος τούμπα, αποφάσισα ότι “λαός” γινόμαστε όταν η λέξη βολεύει συντακτικώς την συμπαθή κάστα των “γράφω λόγους για πολιτικούς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”.

    DiS

  • DiS μου δεν είναι που ήθελα να σου χαλάσω τη σούπα. Είναι που κάπως μου τη δίνει όλη αυτή η γυφτουλέ κατάφορη εκμετάλευση. Πάντως τους συγγραφείς πολιτικών λόγων δε τους είχα σκεφτεί. Εύγε.

  • Δεν υπάρχει “λαός”. Υπάρχουν άτομα και οικογένειες. Ο “λαός” “υπάρχει” μόνον όταν συναθροίζεται. Τότε όμως γίνεται μάζα, όχι λαός (που θα ΄λεγε και ο Le Bon) και συνήθως άγεται και φέρεται από κάτι political speechwriters.

  • Sakis Ναι νομίζω έχεις πιάσει το θέμα. Οχλος. Αστα

  • Anonymous

    Ο λαός είναι οι άνθρωποι, οι απλοί άνθρωποι, εγώ εσύ, ο γείτονας κτλ.

    Εγώ επιμένω να τον λέω “λαό” και όχι “όχλο”. Η ηλικία μου, μου επιτρέπει ένα κάποιο βαθμό ρομαντισμού. Θα τα ξαναπούμε σε λίγα χρόνια.. ποιος ξέρει τι θα λέω τότε..

    Γιώργος Ιορδάνου

  • Ωραία. Εγώ είμαι 24, σπουδάζω στο Λονδίνο και δουλεύω για τη Βρετανική Κυβέρνηση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Ο Κόκαλλης έχει τη μισή Ελλάδα. Ο γκόμενος μου έζησε στην Ελλάδα μέχρι τα 27 του οπότε και εγκατέλειψε τα πάτρια εδάφη για σπουδές. Η αδελφή μου μόλις τελείωσε το σχολείο και ψάχνει δουλειά. Ο Χατζηνικολάου έχει κάτι μύρια και τον κοιτάμε σαν χάνοι στα κουτιά μας. Η Στέλλα Μπεζεντάκου βγάζει κάτι άλλα μύρια με τις καταπληκτικές ρόγες της. Η Παπαρήγα επιμένει. Ο Καρατζαφέρης είναι κομματάρχης. Όλοι αυτοί είναι ο ίδιος “λαός”; Όλο το φοιτηταριό του εξωτερικού που αρνείται να γυρίσει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει θα επιστρέψει για μια νέα χούντα; Εγώ θα γυρίσω για να πλέκω μάλλινες κάλτσες; Ή θα οργανώνω συναυλίες στο Παρίσι ως άλλη Μελίνα;
    Το ποιος είναι “απλός άνθρωπος” λοιπόν σηκώνει πολύ συζήτηση φίλε Γιώργο Ιορδάνου.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>