Πέρα που το στηρίζω το περιβάλλον (αλλά δε φαίνομαι γαμώτο, είμαι κρυμμένη πίσω από το πετρελαιοκίνητο) λάβε (στα ενδότερα) και μία συνταγή για φυσικό καθαριστικό με μηδέν χημικά και αναθυμιάσεις.
Το σκεφτόμουν ώρα τί να σου γράψω αγαπητέ αναγνώστα τη σήμερον που είναι Blog Action Day (ναι λέμε για το περιβάλλον. που ζεις εσύ;)
Η Θεία Σοφία άλλωστε αισθάνεται καλπάζουσες ενοχές που βάζει πολλά πλυντήρια, έχει μηχανάκι (αντί για ποδήλατο), πετάει πολύ χαρτούρα και τυπώνει πολλά πράγματα (και άρα μετά πετάει πολύ χαρτούρα που λέγαμε).
Πάντως η συνείδηση μου κοιμάται ολίγον όταν σκέφτομαι ότι τουλάχιστον στο σπίτι μας ανακυκλώνουμε. Όχι που κουραζόμαστε δηλαδή. Ο Δήμος μας έχει ειδικούς κάδους έξω από την πόρτα μας κι εμείς απλά ξεπλένουμε τα μπουκάλια και τα τενεκέδια πριν τα βάλουμε εκεί. Δεν είναι που ιδρώνουμε για το περιβάλλον – καταλαβαίνεις.
Το σκεφτόμουνα που λες και βρήκα ότι πολύς κόσμος εκεί όξω έχει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε εμείς: Τα καθαριστικά (χλωρίνες, τζελ, άξιον, άσπρος σίφουνας κλπ). Οι αναθυμιάσεις και το έξοδο μας έχουν εκνευρίσει ταμάλα εδώ και πολύ καιρό μέχρι που αρχίσαμε να σημειώνουμε κάτι συνταγές για καθαριστικά που είδαμε σε κάτι εκπομπές στην τηλεόραση.
Αφού δοκίμασα τη μία (και δουλεύει όντως) άρχισα να το ψάχνω το θέμα και τώρα έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε σπίτι μας οποιοδήποτε καθαριστικό πέραν της χλωρίνης που χρησιμοποιούμε πλέον μόνο για τη λεκάνη και τα σιφόνια αλλά αυστηρά πουθενά αλλού.
Πριν σου πω την πρώτη συνταγή που δοκίμασα και δούλεψε έχε υπ’όψιν σου τα εξής:
– Οι γιαγιάδες μας δεν ήταν ηλίθιες που χρησιμοποιούσαν στάχτη για να ασπρίσει το βρακί. Ξέρανε κάτι παραπάνω.
– Οι γιαγιάδες μας δεν έπαθαν τίποτα και δεν πέθαναν που δεν είχαν άσπρο, μαύρο και πορτοκαλί σίφουνα. Κάπως όμως καθαρίζανε.
– Επιστημονικώς άπειρα αιθέρια έλαια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην απολύμανση και ευεργετικά για τη διάθεση σου (λόγω μυρωδιάς λέμε, όχι ότι κάνουν κάτι μαγικό) από τα χημικά καθαριστικά.
– Ως φυσικά καθαριστικά σημαίνει ότι δεν τα ψεκάζεις και η βρώμα πάει περίπατο. Κάνεις και ένα τριψιματάκι. Από την εμπειρία μου όμως προτιμώ να τρίβω πάνω από αυτά παρά πάνω από την χλωρίνη.
– Όλα τα χημικά δεν καθαρίζουν το μπάνιο (ας πούμε) αλλά μαζί με τη βρώμα πέρνουν και λίγο από το μπάνιο το ίδιο. Γι’αυτό οι παλιές μπανιέρες χάνουν τη λάμψη τους και γίνονται σαγρέ. Από τα χημικά.
Συνταγή 1 (μια δοκιμή θα σε πείσει)
Σε ένα μπουκαλάκι με φσιτ φσιτ από πάνω (κατάλαβες) βάζουμε
– 250 ml χλιαρό νερό (να το βάζεις το χέρι και να μην παθαίνεις έγκαυμα)
– 4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
– 4 σταγόνες (ή λίγο παραπάνω αν σας αρέσει η μυρωδιά) αιθέριο έλαιο λεβάντας (ποτέ αδιάλυτο απαγορεύεται δια ροπάλου)
Κουνάμε το μείγμα με πάθος, ψεκάζουμε, αφήνουμε να λειτουργήσει για κανα 5λεπτο, τρίβουμε αν χρειαστεί και καθαρίζουμε με ένα υγρό καθαρό πανί. (έχετε υπ’όψιν σας η σόδα αφήνει ασπρίλες στην επιφάνεια αν δεν καθαριστεί).
Το μείγμα ασπρίζει, σπάει τα λίπη (βλέπε μάτια κουζίνας), αρωματίζει. Επίσης λένε ότι σκοτώνει τα μικρόβια και είναι αντισηπτικό αλλά τί να σας πω.
Προσοχή – με το μαλακό τη λεβάντα αν έχετε αλλεργίες (τσακίζει) και οι γιατροί λένε να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν το δοκιμάσετε είμαι πολύ περίεργη να μάθω αν θα σας δουλέψει το ίδιο καλά –
Κι αν βαριέσε δεν πειράζει βάλε εκεί χάμου ένα Blog Action Day banner κι εσύ κι άστο να πάει στο διάολο.
Χαίρομαι που δεν συμμετέχω (ακόμα τουλάχιστον) σε αυτές τις εργασίες. Καμια συνταγή για το πλύσιμο αυτοκινήτου έχουμε; Καλησπέρα :)
arammos όταν ξεκινήσεις να συμμετέχεις θα τον θυμηθείς τον πόνο μου